Menu

Ubåtar i populärkulturen

Ubåtar har alltid fängslat människor. Kanske beror det på att de är både skrämmande och fascinerande på samma gång. De flesta skulle nog aldrig vilja sätta foten på en ubåt i en verklig krigssituation, inte minst om de är rädda för trånga utrymmen. I böcker, filmer och i spel går det däremot att uppleva spänningen med ubåtar på ett tryggt sätt. Det brukar bli extremt dramatiskt med ubåtar som glider fram i havens mörka djup och bara väntar på att slå till mot ett inte ont anande fartyg, för att sedan själv bli jagade. Ofta uppstår en slags “katt-och-råtta-lek” som kan bli en riktig nagelbitare att följa.

Ubåtsfilmerohio-class_submarine_launches_trident_icbms_artist_concept

Ubåtsfilmer är perfekta eftersom de brukar lyckas fånga den klaustrofobiska känslan av att befinna sig på en ubåt. Med både smarta kameravinklar och välgjorda ljudeffekter som knakningar i skrovet är det enkelt att leva sig in. En av de största klassikerna är filmen “Das Boot” från 1981. Den har precis allt en bra ubåtsfilm ska ha. Det är klaustrofobiskt, smutsigt och olidligt spännande. Filmen utspelar sig under andra världskriget och följer en tysk ubåts öde.

Jakten på Röd Oktober är en annan utmärkt ubåtsfilm med skickliga skådespelare, bland annat Sean Connery, Sam Neill och Stellan Skarsgård. Den utspelar sig under det kalla kriget mellan USA och Sovjet. En sovjetisk ubåt bestyckad med kärnvapen avviker från sitt uppdrag. Tas fel beslut kan det bli ett tredje världskrig.

Ubåtar i böcker

En av de mest kända ubåtarna är kapten Nemos ubåt Nautilus som återfinns i romanen “En världsomsegling under havet” av Jules Verne. På många sätt var Jules Verne före sin tid och romanen kombinerar science fiction, välskrivna karaktärer och en spännande berättelse till en mycket bra helhet.

Ubåtar i spel på nätet

Gillar du både ubåtar och att spela om pengar på nätet bör du ge spelet Silent Run är en chans. Det är en videospelautomat med ubåtstema. Till exempel finns ett bonusläge där du kan torpedera fartyg för att plocka hem enorma vinster. Besök http://www.roulette4fun.com/se om du gillar spel på nätet.